In memoriam: Matthijs Rümke

September 12, 2015

Deze middag, zaterdag 12 september, is Matthijs Rümke in zijn woonplaats Zaltbommel op 60-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Matthijs Rümke was vanaf 2005 artistiek directeur van het Brabantse toneelgezelschap Het Zuidelijk Toneel uit Tilburg. Eerder maakte het gezelschap al bekend dat Matthijs Rümke wegens gezondheidsredenen in september 2015 zou worden opgevolgd door Piet Menu.

Matthijs-Rümke-e1435167750193

Een in memoriam van Incubate-directeur Joost Heijthuijsen:

“Dan maak je er toch theater van?”, zei Matthijs Rümke toen het ons niet lukte om een voorstelling van electro chaabi artiesten voor elkaar te krijgen. Samen deden we het. We vlogen Egyptische artiesten naar Tilburg, Lucas de Man naar Egypte, maakten een videoverbinding tussen Cairo en Tilburg en organiseerden zo een synchroonfeest in beide steden. Om te laten zien dat feesten een universele taal is en dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn tussen Arabische en Nederlandse jongeren.

Achteraf kwamen we erachter dat we een nieuwe vorm hadden ontwikkeld: de live-documentaire. Tevens leerde Cairo Liberation Front haar nieuwe bandlid Tato kennen. En maakten we plannen om nog meer verbindingen te maken tussen verschillende wijken overal ter wereld. We maakten nog zo veel plannen voor de toekomst…

Dat was Matthijs ten voeten uit. Betrokken, innovatief en verbindend. En schijnbaar onstilbaar. Hij steunde, daagde uit. “We hebben allure nodig”, zei hij dan. Een allure die bij hem altijd meer was dan een art pour l’art. Kunst was bij hem de enige manier om te leven. Hij was een mentor voor veel jonge kunstenaars, een kritisch denker, bracht Brecht bij mensen in de stad en met Richard III maakte hij een van de beste theaterstukken van de afgelopen jaren.

Je hebt geknokt, Matthijs. Tot het bittere einde was je er voor zoveel mensen. Op je ziektebed had je het misschien nog meer over de staat van ons festival dan over de staat van je lichaam. Het leek een manier om jouw pijn te vergeten. Want kunst gaat altijd door. Het is groter dan wie dan ook. Dank je wel, Matthijs dat je er altijd was. We zullen je heel erg missen. Want we zijn een hele grote vriend verloren. Die altijd in ons door zal blijven gaan. We zullen voor allure blijven knokken. We zullen ervoor blijven zorgen dat het leven van zoveel mogelijk mensen verrijkt wordt met kunst. Zoals jij zo vele levens ook verrijkt hebt.

Joost Heijthuijsen


Filed under Other

CommentsRecent posts


ICYMI: Incubate Arcade 2014

December 18, 2015

With the year coming to an end, here’s another trip down memory lane – a lovely, detailed look back at the Incubate Arcade of 2014, courtesy of Zuraida Buter. [View the story “Incubate Arcade 2014 ” on Storify]

Keep reading >


More 'Other' articles